Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

Առողջապահության լրատու 3.2010

Որ հիվանդությունները կարելի է բուժել շոկոլադով

Որ հիվանդությունները կարելի է բուժել շոկոլադով

Միջնադարյան Եվրոպայի բժիշկները հավատացնում էին իրենց հիվանդներին, որ շոկոլադը հանգստացնում է լյարդը, նպաստում մարսողությանը, թեթևացնում սրտի ցավերը։ Շոկոլադ էին ուտում տուբերկուլոզի, անեմիայի, պոդագրայի  բուժման ժամանակ, նաև երբ բարձր էր մարմնի ջերմաստիճանը:

 

Այսօր էլ բժիշկները, օրինակ, Դիետոլոգների ամերիկյան ընկերությունը հաստատում է, որ շոկոլադի մեջ պարունակվող հանքային նյութերն ու հակաօքսիդանտներն օգնում են կանխարգելել որոշ հիվանդություններ: Նրանց, ովքեր հոգ են տանում իրենց առողջությանը, սրտաբանները խորհուրդ են տալիս ոչ թե սուրճ խմել, այլ շոկոլադ ուտել: Այն ավելի օգտակար էսրտին, քան կարմիր գինին, թեյը կամ խնձորը, նվազեցնում է տրոմբագոյացման ռիսկը, լավացնում արյան ճնշումը: 40 գրամ սև շոկոլադի տված օգուտը հավասար է մեկ բաժակ կարմիր գինուն: 

 

Ինչպես ցույց են տվել Կալիֆոռնիայի համալսարանի բժիշկների կատարած հետազոտությունները, ճիշտ շոկոլադի օգտագործման դեպքում արյան մեջ նվազում է լեյկոտրիենի խտությունը, նյութ, որը «սոսնձում է» արյան բջիջները, այսինքն նպաստում է տրոմբների գոյացմանը և անոթների խցանմանը: բուժարարները վաղուց են իրենց պրակտիկայում օգտվում շոկոլադի օգտակար հատկություններից: Այսպես, կարդինալ Ռիշեյլոյին շոկոլադով բուժել են շատ հիվանդություններից: Ժամանակակից հետազոտողները ևս կարծում են, որ շոկոլադը հարմարավետության զգացում է ստեղծում, լավացնում տրամադրությունը, օգնում հաղթահարել սթրեսը: Շոկոլադը բարձրացնում է գլխուղեղում ֆենիլթալամինի պարունակությունը, որը խթանում է այն զգացումը, որը նման է սիրահարված լինելու զգացմանը: Շոկոլադը օգնում է կանանց ավելի թեթև տանել «կրիտիկական օրերը», կարծում է ամերիկացի բժիշկ Դեբորա Ուոստերհաուզը: Շոկոլադն առույգացնում է, բարձրացնում աշխատունակությունը, քանի որ այն թեոբրոմին ֆիզիոլոգիակն ակտիվ նյութն է պարունակում: Այս ալկալոիդը ուժեղ ազդեցության միջոց է, դրա 1 գրամը, օրինակ, ճագարի համար մահացու է: Այդ պատճառով էլ շոկոլադի սիրահարները, հատկապես դառը շոկոլադի, պետք է հիշեն ոչ մի մթերք չի կարելի չարաշահել: Իսկ շոկոլադը` հատկապես: Հարկ է նաև հաշվի առնել, որ կակաոյի հատիկներում շատ են ազոտ պարունակող նյութերը, օրինակ, թրթնջուկաթթուն և միզաթթուն, որոնք բացասաբար են անդրադառնում նյութափոխանակության վրա: Ավ այս մասին պետք է մտածեն նրանք, ովքեր գիրանալու, պոդագրայի, ինչպես նաև շաքարային դիաբետի, լյարդի ու երիկամների հիվանդությունների, հիպերտոնիայի հանդեպ հակվածություն ունեն: Տտպող նյութերը կակաոյի հատիկներում ավելի շատ են, քան բջջանքը և ջուրը, մոտ  5,8%,  և դա տագնապային գործոն է նրանց համար, ովքեր փորկապության խնդիրներ ունեն: Իսկ վերոհիշյալ թեոբրոմինը և կոֆեինը գրգռող ազդեցություն են գործում սրտամկանի և նյարդային համակարգի վրա:

 

Մարդիկ սովորաբար շոկոլադն ընտրում են ըստ նախասիրության, անկախ բաղադրակազմից և փաթեթավորումից: Սովորաբար շոկոլադ է համարվում այն հրուշակեղենը, որը պատրաստված է կակաոյի հատիկների հիմքի վրա, շաքարով, առանց ավելացնելու կամ ավելացրած որոշ այլ հումքեր (ընկույզ, մրգի չիր, չամիչ, չոր կաթ և այլն): Շոկոլադի արտադրության մեջ չի թույլատրվում ճարպերի` կակաոյի յուղի փոխարինիչների օգտագործումը, բացառությամբ միջուկի: Իսկական շոկոլադը   միշտ կակաոյի յուղով է պատրաստվում: Շագանակագույն երանգն ստանում է կակաոյի փոշու շնորհիվ, որի տոկոսային պարունակությունից է կախված գույնի ինտենսիվությունը: Դրա վրա ազդում է նաև մթերքի մեջ կաթնային յուղի առկայությունը: Շոկոլադի համը կախված է կակաո պարունակող բաղադրատարրերից ու շաքարից: Իսկական շոկոլադի բաղադրատարրերի մեջ  կակաոյի յուղը առաջին տեղն է գրավում: Եթե արտադրողը նշել է, որ իր արտադրած շոկոլադը պատրաստված է հիդրոգեներիզացված ճարպից կամ բուսական յուղ է պարունակում, ապա դա արդեն ոչ թե շոկոլադ է, այլ «քաղցր սալիկ»: Քաղցր սալիկը իրավունք չունի շոկոլադ անվանվել և ավելի էժան է  իսկական շոկոլադից: Շոկոլադը գնելիս հարկէ նաև ուշադրություն դարձնել արտադրման, պիտանելիության  ժամկետին, ինչպես թե այն վաճառասեղանին որտեղ է տեղադրված, քանի որ շատ արագ է ներծծում կողմնակի հոտերը և կորցնում իր բնական բույրը, այն շատ զգայուն է նաև շրջակա միջավայրի ջերմաստիճանի փոփոխությունների և խոնավության հանդեպ: Եթե շոկոլադը առանց հավելումների է, ապա պիտանության ժամկետը կես տարի է, իսկ եթե կաթի փոշի է խառնված կամ էլ միջուկով է` երեք ամիս: Պահպանման ջերմաստիճանը +18-ից -3 աստիճան է: Իսկ +24-ից բարձր ջերմաստիճանի դեպքում շոկոլադե գլազուրի մեջ կակաոյի յուղը հալվում է:

Սկզբնաղբյուր. Առողջապահության լրատու 8 (546) 05.03.2010
Աղբյուր. med-practic.com
Հոդվածի հեղինակային (այլ սկզբնաղբյուրի առկայության դեպքում՝ էլեկտրոնային տարբերակի) իրավունքը պատկանում է med-practic.com կայքին
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Ինչպես չափել ճնշումը
Ինչպես չափել ճնշումը

Պատասխանեք հետևյալ երեք ոչ բարդ հարցերին: Ձեզ մոտ առաջին անգա՞մ է բարձրացել արյան զարկերակային ճնշումը (ԶՃ): Հիպերտոնիկ հիվանդության բուժման համար որևէ դեղպատրաստուկ ընդունու՞մ եք...

Սրտանոթաբանություն
Վազքը վնասում է ծնկներին
Վազքը վնասում է ծնկներին

Միջին տարիքում չափից ավելի ֆիզիկական ակտիվությունը բարձրացնում է օստեոարթրիտի ռիսկը, հատկապես ծնկի հատվածում, կարծում են Գերմանիայի և ԱՄՆ-ի օրթոպեդները...

Վնասվածքաբանություն և օրթոպեդիա
Առողջ ատամները մարդու առողջության գրավականն են
Առողջ ատամները մարդու առողջության գրավականն են

Մեր առողջության 60%-ը պայմանավորված է մեր կենսակերպով և միայն 10-20%` բժշկությամբ: Մանրէներով բնակեցված բերանի խոռոչը մարդու օրգանիզմի ամենախիտ հատվածն է...

Ստոմատոլոգիա
Գեղեցիկ ձեռքերի համար
Գեղեցիկ ձեռքերի համար

Ցուրտ եղանակին ձեռքերիս մաշկը  սկսում է չորանալ, թեփոտվել  ու ճաքճքել: Ձեռքերի համար նախատեսված ովորական քսուքներն էլ չեն օգնում: Ի՞նչ անել:

Է.Բալայան, ք. Երևան...

Ձեռքերի խնամք
Երգելն օգնում է ինսուլտից հետո
Երգելն օգնում է  ինսուլտից հետո

Հարվարդի բժշկական դպրոցի գիտնականները հետաքրքիր մեթոդ են առաջարկել նրանց, ովքեր ինսուլտից հետո կորցրել են խոսելու ունակությունը...

ԼՈՒՐԵՐ: Նյարդային համակարգ
Ինչի մասին է վկայում մաշկի գույնը
Ինչի մասին է վկայում մաշկի գույնը

Մաշկն առաջինն է արձագանքում օրգանիզմի տկարություններին: Դրա գույնով կարելի է կռահել առողջական վիճակի փոփոխությունները և նախօրոք սկսել կանխարգելումը...

Ախտորոշում Մաշկաբանություն Մարմնի խնամք
Իմունիտետ. պատրաստ լինել՝ դիմակայելու
Իմունիտետ. պատրաստ լինել՝ դիմակայելու

Օրգանիզմի  պաշտպանական համակարգ` իմունիտետը, ուղեկցում է մեզ ամբողջ կյանքում: Առանց իմունային համակարգի  նորմալ աշխատանքի հնարավոր չէ դիմակայել ոչ մի հիվանդության...

Իմունաբանություն
Մի՞ս, թե՞` բուսակերություն
Մի՞ս, թե՞` բուսակերություն

Մեծ Բրիտանիայի և Նոր Զելանդիայիգիտնականները հետաքրքիր տվյալներ են ստացել քաղցկեղի զարգացման հաճախականության վերաբերյալ: Նախկինում կարծում էին թե իրենց սննդաբաժնից միսը բացառած մարդիկ  ավելի...

Գաստրոէնտերոլոգիա և լյարդաբանություն
Պայքար մանրէների դեմ
Պայքար մանրէների դեմ

Եթե ընտանիքում որևէ մեկը հիվանդացել է, հարկ է միջոցներ ձեռք առնել, որպեսզի մյուսներին զերծ պահել ինֆեկցիայից: Ինֆեկցիայի տարածման գլխավոր «մեղավորներն» են դռների, պատուհանների բռնակները...

Կանխարգելում Վարակաբանություն Կանխարգելում և բուժում տանը
Ընդունել ըստ ժամերի
Ընդունել ըստ ժամերի

Վերջերս զարմանքով լսեցի, որ վիտամինները պետք է ընդունել որոշակի ժամերի: Դա ճի՞ շտ է:

Ռ.Խաչատրյան, ք.Երևան...

Վիտամիններ և միներալներ
Հավերժության քարը
Հավերժության քարը

Այս արժեքավոր քարը մարդկությանը հայտնի է արդեն 7000 տարի: Հին Չինաստանում նեֆրիտը համարում էին Երկնքի և Երկրի քար, այն մարդկանց երկարակեցություն, առողջություն և երիտասարդություն էր պարգևում...

Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ Կանխատեսումներ
Հակահարված տուբերկուլոզին
Հակահարված տուբերկուլոզին

Ամերիկացի գիտնականները տուբերկուլոզին հաղթելու նոր միջոց են հայտնաբերել: Եթե տուբերկուլոզի հարուցիչը մի փոքր մոդիֆիկացվի, ապա վտանգավոր մանրէն կսկսի ինքն իրեն թունավորել...

Վարակաբանություն
ՆՕՎԱ-ն այսուհետ ՆՕՎԱ 2

Մոր և մանկան առողջության ոլորտի բարելավմանն ուղղված աշխատանքները շարունակելու նպատակով ԱՄՆ Միջազգային զարգացման գործակալությունը, հիմք ընդունելով ՆՕՎԱ...

Իրադարձություններ Հայաստանում
Օրը թանկ է նրա համար, ով կարողանում է ապրել: Շպիտցներ գեղեցկություն և կամքի ուժ
Օրը թանկ է նրա համար, ով կարողանում է ապրել:  Շպիտցներ  գեղեցկություն և կամքի ուժ

Խոյ. նշանաբանն է` ես ապրում եմ, հովանավոր մոլորակը` Մարս:  Կրակի տարերքի տաքարյուն ներկայացուցիչները հենց տարերքի համապատասխան էլ իրենց պահում են: Նրանք տղամարդկային Յան էներգակիրներ են...

Կանխատեսումներ
Տուբերկուլոզ. պատմական ակնարկ, նոր մոտեցումներ
Տուբերկուլոզ. պատմական ակնարկ, նոր մոտեցումներ

Ֆթիզիս (թոքախտ) հիվանդությունը նկարագրվել է դեռևս հին հունական բժշկության նշանավոր ներկայացուցիչ, մեծն Հիպոկրատը: Նա այն նկարագրել է որպես մահացու հիվանդություն...

Պատմության էջերից

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ